Over kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid wordt gewoonlijk beschreven als weinig beschermd tegen beschadiging.

Maar de mens die zich bewust kwetsbaar opstelt is daartoe in staat vanwege een sterk gestel. Die durft onzekerheden laten zien en daardoor af en toe anderen over zich heen te krijgen. Die heeft kwaliteiten om bijvoorbeeld verkenningen te doen, een vroege vogel te zijn of zoals het sneeuwklokje koude te trotseren.

Kwetsbaarheid is de mate van schade aan een gegeven risico-element of een verzameling van zulke elementen, voortvloeiend uit het optreden van een natuurlijk verschijnsel van een gegeven grootte en weergegeven op een schaal van 0(= geen schade) tot 1(= total loss)
Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/kwetsbaarheid

Het gevaar van zich kwetsbaar opstellen is getroffen te worden. Wie zich bewust kwetsbaar opstelt is iemand die ‘gekwetst worden’ niet uit de weg gaat, omdat hij weet dat hij daar mee om kan gaan.

Kwetsbaarheid wordt ook wel genoemd zwakheid, breekbaarheid, broosheid, dunheid, fijnheid, slapheid, teerheid, broosheid, zachtheid,
gevoeligheid, vatbaarheid.

Bij het spel ‘bridge’ kan kwetsbaar zijn extra premies opleveren, maar ook grotere verliezen wanneer het contract down is gegaan. Want na een spel gewonnen te hebben wordt men dan onderworpen aan een andere puntentelling die verlies zwaarder bestraft en winst sterker beloont. Dit lijkt wat op ‘hoge bomen vangen veel wind’.

Waarom zou je je kwetsbaar willen opstellen?

Advertenties

2 thoughts on “Over kwetsbaarheid

  1. Ik denk dat elke mens kwetsbare punten heeft en zich open stellen voor liefde houdt ook zich kwetsbaar opstellen in. Zich kwetsbaar opstellen levert vertrouwen op, levert diepgang in het contact met anderen, maar houdt inderdaad ook in dat je geraakt kunt worden.
    Geraakt worden als gevolg van zich kwetsbaar op hebben gesteld, leidt soms tot spijt krijgen van het kwetsbaar op hebben gesteld. De vraag is of je daar spijt van moet hebben, want als je je niet kwetsbaar op had gesteld, had je misschien een hoop gemist, een hoop vertrouwen, een hoop nabijheid, een hoop mooie ervaringen, want als je jezelf kwetsbaar opstelt en je zwakke punten laat zien, kun je ook steun toelaten en ervaren, nieuwe inzichten krijgen, nieuwe contacten krijgen. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s